Het NK Disc Golf kent pas een korte geschiedenis

Het NK disc golf in zijn huidige opzet is in 2018 voor het eerst georganiseerd. Tot 2018 was er in Nederland nog geen Nederlands Kampioenschap disc golf in de vorm van een toernooi waar de Nederlandse spelers onderling uitmaken wie Nederlands Kampioen disc golf wordt. Dat was in vergelijking met andere disc golflanden en ook in vergelijking met andere sporten een gemis te noemen. Daarom wordt vanaf 2018 een NK disc golf georganiseerd volgens een format dat in een weekend zowel bij de mannen als de vrouwen een Nederlands Kampioen disc golf oplevert. De NFB hoopt met het NK disc golf in nieuwe vorm een nieuwe traditie te maken die vele jaren zal blijven bestaan.

Eerder werden Nederlands Kampioen Disc Golf:

2019 Mannen: Rienk Kan
2018 Mannen: Rene Westenberg

2019 Vrouwen: Laura Nagtegaal
2018 Vrouwen: Eveline Nagtegaal

Uitslagen voorgaande edities (klik op het jaartal):
2019
2018

 

Het NK naast andere competities

Het NK heeft een prominente plek gekregen naast de twee andere disc golfcompetities die de NFB organiseert: de ‘NFB Disc Golf Tour’ voor het hoogste nationale niveau en de ‘Grow The Sport Tour’ die juist voor beginners competitie biedt. Dit zijn competities die bestaan uit een reeks van wedstrijden op verschillende dagen die samen winnaars opleveren in verschillende categorieën van spelers.

Voor de beste Europese en Nederlandse disc golf spelers wordt jaarlijks de ‘Dutch Disc Golf Open Championships’ georganiseerd. Dit jaar is de Dutch Disc Golf Open Championships voor het eerst geen onderdeel van de PDGA Europe ‘EuroTour’.

Daarnaast zijn er jaarlijks diverse evenementen met verschillende doelgroepen en verschillende formats. 

Eerst twee keer in Zoetermeer

De NFB koos, op voordracht van het disc golf Grow the Sport Committee, om na het eerste NK ook het tweede NK disc golf door de Zoetermeerse Disc Golfvereniging Zoetermeer Disc Golf United te laten organiseren. Evenals de eerste keer was de organisatie in handen van Erik Schmieman. ZDU diende andermaal een ambitieus bid in. Dat geeft de NFB het vertrouwen dat het NK in 2018 wederom op een kwalitatief hoog niveau plaatsvindt.  De leden van ZDU hebben zich succesvol ingezet om ook het NK 2019 tot een succes te maken. Er was een mooi clubhuis beschikbaar bij de atletiekclub Ilion. De gemeente Zoetermeer ondersteunde het initiatief door een subsidie te verlenen aan de club, ter verbetering van de disc golf course in Zoetermeer.

Voor het eerst in Heerenveen

Na twee edities in Zoetermeer is de organisatie inmiddels in handen van Citypark Flyers, onder leiding van Rienk Kan. Het bidbook was onderscheidend genoeg, mede dankzij de organisatie van het NK Putten en NK Distance. De plannen voor de organisatie waren groots en sponsor Kastaplast verbond zich aan het evenement. Door de coronapandemie is echter het evenement verplaatst van de zomer naar de herfst. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in de avonduren een Nederlands Kampioen distance en putten aan te wijzen.