De opzet van het Nederlands Kampioenschap Disc Golf 2018

De beste man en vrouw worden (senioren) Nederlands Kampioen Disc Golf 2018. Per leeftijdscategorie (naar PDGA leeftijdscategorieën) wordt een NK Disc Golf titel uitgereikt als er minimaal vier deelnemers in de betreffende leeftijdscategorie mee doen.

Voor zowel de dames als de heren gelden de volgende leeftijdscategorieën:

Junioren

tot en met 18 jaar (geboren in 2000 of later)*

Senioren

19 tot en met 39 jaar (geboren in 1979 tot en met 1999)

Masters

40 jaar of ouder (geboren in 1978 of eerder)

Grand Masters

50 jaar of ouder (geboren in 1968 of eerder)

Senior Grand Masters

60 jaar of ouder (geboren in 1958 of eerder)

Legends

70 jaar of ouder (geboren in 1948 of eerder)

 * Eventueel worden per 3 jaar jonger leeftijdsgroepen gemaakt (t/m15 jaar,t/m12 etc.)

NK disc golf toernooiregels

Er wordt gespeeld volgens de geldende spelregels voor disc golf.  Tijdens de players meeting kunnen aanvullende afspraken gemaakt worden.

Voor dit NK geldt:

Het uitgangspunt is dat de beste spelers (M/V) strijden om de titel Nederlands Kampioen Disc Golf. Deze NK titel gaat naar de beste man en de beste vrouw van Nederland, ongeacht leeftijd. Daarnaast zijn titels te verdienen per leeftijdscategorie.

 • In een open divisies (ongeacht leeftijd) wordt door mannen en door vrouwen gespeeld om de titel Nederlands Kampioen Disc Golf (jaar). Dat levert bij de mannen en de vrouwen de NL Kampioen Disc Golf (jaar) op.
 • Er worden voor mannen en vrouwen divisies gevormd naar leeftijdscategorieën. De beste in een leeftijdscategorie wordt voor die divisie ook Nederlands Kampioen Disc Golf.
  • Er wordt aangesloten bij gangbare (PDGA) leeftijdscategorieën (van jeugd tot legends zeg maar)
  • Bij minder dan vier deelnemers in een divisie naar leeftijdscategorie wordt er geen NK titel uitgereikt.
   Merk op dat er geen onderscheid gemaakt wordt in de door PDGA gehanteerde indeling Amateurs en Professionals. Het gaat alleen om divisies naar geslacht en leeftijdsgroep.
 • Het NK Disc Golf wordt georganiseerd onder auspiciën van de NFB
 • Het NK Disc Golf is bedoeld voor Nederlandse of in Nederland wonende disc golfers. Nederlands Kampioen kan een speler alleen worden met een Nederlands paspoort, of als een speler aantoonbaar minimaal 2 jaar in Nederland woont.
 • Deelnemers moeten lid zijn van de NFB. Alle NFB-leden kunnen meedoen.
 • Het toernooi en de course wordt ingericht voor de beste spelers. De opzet van de course zal vergelijkbaar zijn met de eisen die gesteld worden aan de courses die onderdeel uit maken van de NFB Disc Golf National Tour.
 • Tijdens het NK Disc Golf worden minimaal 3 rondes van 18 holes gespeeld, op een zaterdag (2 x 18) en een zondag (1x18). Op zondag wordt een finales (9 holes) gespeeld door de beste 4 mannen en beste 4 vrouwen, die allemaal recht hebben om de titel Nederlands kampioen te winnen. Zijn er minder dan 6 spelers dan wordt geen finale gespeeld.
 • Gelijke standen (voor het bepalen van de finaleplekken of voor de nummers 1, 2 3 in de finales) zullen worden gebroken door een ‘sudden death’.
 • Om de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk te houden wordt de deelnemersbijdrage niet voor eventueel prijzengeld gebruikt maar puur ter compensatie van organisatorische kosten zoals de PDGA-licentie, faciliteiten etc.